24-02-06

Manga

Manga, het Japanse equivalent van het stripverhaal is bezig onze westerse wereld te veroveren. In Frankrijk is de verkoop spectaculair gestegen, reden... de prijs! Manga is een stuk goedkoper dan de Franse hardcover strips.De Japanse strip heet zelfs na zijn vertaling een aantal specifieke eigenschappen behouden, zo lees je een manga strip van rechts naar links, in plaats van onze vertrouwde links naar rechts leesrichting. Dit werkt aanvankelijk licht storend, maar het euvel is algauw verholpen. Je begint een manga dan oo, te lezen vanaf de rechterkant. Het tekenwerk in een manga is leeftijdsgebonden, maar bevat een aantal karakteristieken. Grote ogen, die emoties uitdrukken, vaak onrealistische lichaamsverhoudingen en karikaturale uitdrukkingen. Leeftijdsgebonden stel ik, want voor elke leeftijdscategorie bestaat er een apart genre!Hentai : de erotische strip Kodomo : de kinder manga Seinen : volwassenen Shojo : meisjes Shonen : jongens en verder nog een aantal expliciete genres al naargelang de geaardheid.Manga is zeker niets nieuws, we kennen in onze contreien reeds lang de tekenfilmvariant zoals Pokemon en dragonball.Het heeft jaren geduurd alvorens er een poging gedaan werd om manga op de Belgische markt te brengen. Momenteel worden de eerste voorzichtige pogingen gedaan met Say Hello to Black Jack ( een serie omtrent een jonge arts die we volgen gedurende zijn opleiding tot specialist ) 20th century boys ( zie volgende post) , Alice 19th. en het overbekende dragonball.Of Manga ook België gaat veroveren, is nog maar de vraag, hetgeen ik er al van gelezen heb is zeer zeker de moeite.

14:26 Gepost door Cornelis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-06

Wordt er nog gesmurft?

Jazeker, de reeks, waarvan in 1963 een eerste album verscheen bestaat nog steeds, in het laatste nieuwe deel "Smurfensalade" krijgen de smurfen te maken met voedselschaarste. Grote smurf heeft zoals steeds een oplossing bij de hand, maar moet dan op reis, wat de smurfen achterlaat met een middel dat de groenten extra hard moet doen groeien. Je voelt het al aankomen, een en ander loopt mis, en een voor een worden de smurfen gesmurft door het groentengroeimiddel. Misschien niet direct de volwassenenstripreeks, eerder een reeks van 7 tot 77 jaar ( al zal 100 jaar vast ook geen probleem vormen!) waar niet al te veel concentratie voor vereist is. Ideaal om je een kwartiertje mee te ontspannen, en nostalgisch aan vroeger terug te denken. Overigens, deze reeks is van een Belg, Peyo ( pseudoniem ) die jammer genoeg reeds lang geleden overleden is? Niemand had kunnen vermoeden dat zijn smurfen wereldberoemd zouden worden ( zei het dan via tekenfilms) maar, zijn kinderreeks werd het wel en werd alom bekroond voor zijn fantasievolle pretentieloosheid. Heden ten dage neemt een team de strip voor zijn rekening, Tekenaar Luc Parthoens en scenarist Thierry Culliford brengen de smurfen weer tot leven, en jawel, de brilsmurf blijft lekker dat kleine ettertje, dat we allemaal graag eens zouden smurfen.Kortom nostalgie en ontspanning troef in het nieuwste deel van de smurfen!

15:47 Gepost door Cornelis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-02-06

Borgia 1 : Bloed voor de paus

Bloed voor de paus is het eerste deel van een nieuwe reeks door Manara en Jodorowsky.De basis van het verhaal is de historie van de familie Borgia, die in de 15de en 16de eeuw de pauselijke en een groot deel van de toenmalige wereldlijke macht in handen hadden. Door intriges, omkoperij, moord en vergiftiging verwierven zij een machtspositie die velen de ogen uitstak. Niet te verwonderen dat kwade machten zich dan ook tegen hen keerden, waardoor de familie al even snel van het toneel verdwenen als ze erop gekomen waren.In dit eerste deel maken we kennis met de patriarch van de familie, kardinaal Borgia, die mee gaat dingen naar de pauselijke stoel. Zijn kansen zijn gelimiteerd, aangezien hij van Spaanse afkomst is. Geen probleem, de molen van prostitutie, omkoperij, verraad en moord komt op gang. Kardinaal Borgia rekent met alle tegenstanders af. In deze afrekening vinden honderden de dood. Nu kardinaal Borgia paus geworden is, mag zijn familie mee ten tonele verschijnen, zijn vrouw/minares, zijn kinderen (ja, waar is het celibaat gebleven) langzaamaan stippelt hij voor elk van hen een toekomst uit, een toekomst die de macht van de Borgia’s in Europa moet consolideren.Jodorowsky neemt in deze strip het scenario voor zijn rekening, het verhaal loopt als een trein en spaart geen enkel kerkelijk taboe. Diepgelovige mensen kunnen deze strip dan beter ook niet lezen. Het is verfrissend eens een ander genre van Jodorowsky te lezen, en het mag gezegd, het gaat hem prima af. Dit op waarheid beruste verhaal toont een decadent Rome, en geestelijken die verre van heilig zijn. Een en ander zal vast en zeker uitvergroot worden door het tekenwerk. Niemand mindr dan Manara, de koning van de erotische strip neemt dit voor zijn rekening. Het een en ander wordt nogal expliciet in beeld gebracht, maar het ois er geenszins “over”. Integendeel, het blijft een historische strip, die er alleen maar door aan realisme wint. Dikke pluim overigens voor het tekenwerk, de realistische stijl en dito inkleuring maakt het een heel vlot album dat ver boven de middenmoot uitsteekt.Manara bewees reeds eerder dat zijn tekenstijl in combinatie met een goed historisch verhaal werkt. Indian summer is een zeer sterk album, dat een lezing verdient indien je dit verhaal goed vind.Overall een zeer sterk eerste deel, deels te wijten aan de zeer interessante, duistere periode uit de kerkelijke geschiedenis.

12:23 Gepost door Cornelis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |